maanantai 19. joulukuuta 2011

Massan sakeus

Työssä määritetään massan sakeutta, massan sakeus kertoo massasulpun kuiva-aineen (puukuidut) painoprosentteina. Sellunvalmistuksessa sakeus on tärkeä ajoparametri happidelignifioinnissa, pesussa, lajittelussa ja valkaisussa. Näin määritimme sakeutta laboratorio oloissa:


1. Kauhotaan laimentamatonta sulppua viisi kertaa 2dl astialla 1l dekkaan
Sulppua
2. Punnitse sulppu (sakeus noin 10%)
3. Laimenna sulppu 10 litraksi jotta sulpun sakeus on < 1%

laimennus

4. Punnitse laimennettu sulppu
5. Kuivata suodatus paperia 105*C:ssa noin 30min
6. Punnitse kuivattu paperi
7. Kokoa imusuodatus systeemi: buhner suppilo, 2l imupullo ja kumitiiviste
imusuodatus systeemi
8. Punnitse imusuodatus systeemi ilman letkua = C1
9. Suorita imusuodatus ja punnitse täytenä = C2
suodatus vaiheessa
10. Irroita "kakku" varovasti spaattelilla ja purista se kahden imukartongin väliin
märkä kakku
11. Kuivata kakkua 15min 105*C:ssa
12. Anna kakun jäähtyä eksikaattorissa
12. Punnitse kakku analyysi vaa'alla
kuiva kakku

13. Laske tulokset seuraavalla kaavalla,
      missä:
      K= kakun massa
      D= suodatin paperin massa
      C= näytteen massa suodatuksen jälkeen ( C2 - C1 )
    B1= laimentemattoman näytteen massa
    B2= laimennetun näytteen massa

Tulokset:

K= 6,4155g
D= 0,9043g
C= 942,7g
B1= 923,9g
B2= 9000g

Laskettu sakeus: 5,7%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti